Geldrop 2003-2020
Klik op één van de onderstaande wijken om de foto-series te bekijken.

Kasteel en Kasteeltuin Geldrop
Historische bronnen van de heerlijkheid Geldrop gaan terug tot 1340, maar ze is vermoedelijk ouder en mogelijk was het oorspronkelijk een leen dat uitgegeven was door de hertog van Gelre.. Pas in 1403 wordt gesproken van een huys ende hoffgoet, moilne, etc., de gebruikelijke inventaris van een heerlijkheid. Dat is het eerste document waarin sprake is van een kasteel. In 1405 is sprake van 't huys tot Geldorp met de voirborcht, waarmee eveneens het kasteel wordt bedoeld. .
In 1870 werd de Engelse landschapstuin aangelegd, waarvan de fraaie bomen, waaronder een erg oude en zware mammoetboom, de bosanemonen en de stinsenflora nog altijd bijzonder mooi zijn. Het huidige landgoed is 11 ha groot en vrij toegankelijk. Het biedt een afwisselende plantengroei en een overgang van parkachtige naar meer natuurlijke omgeving in de richting van de Kleine Dommel. In het park leven vogels zoals het boomklevertje en kleine bonte specht; van tijd tot tijd laat zich de ijsvogel zien.

Akert

Braakhuizen Noord

Braakhuizen Zuid

Centrum

Coevering

Genoenhuis

Hout

Overburght

Zesgehuchten

Nachtfoto's

Oude foto's

Geldrop-foto.nl
Foto-Serie gemeente Geldrop Geldrop is gelegen aan het Eindhovens Kanaal en wordt doorsneden door de Kleine Dommel en de spoorlijn Eindhoven - Weert. In 2019 had Geldrop 28.810 inwoners. Historisch gezien is Geldrop ontstaan uit 3 kernen: Geldrop, Braakhuizen, dat ten oosten van de Kleine Dommel ligt en Hoog Geldrop ten westen van de spoorlijn. De gemeente Geldrop verenigde zich in 1921 met Zesgehuchten. In 1972 werd de wijk Tivoli en de gehuchten Riel en Gijzenrooi aan Eindhoven overgedragen. Op 1 januari 2004 fuseerde ze met Mierlo tot Geldrop-Mierlo.